Een lift geeft je vleugels

archief voorstelling
ma10/02/14
maandag 10 februari, 20u00
Cie Tartaren

Wat doe je als rolstoelgebruiker als je ergens, niet voor een gesloten deur, maar wel voor een te hoge trap staat?

Compagnie Tartaren vindt het nodig dat haar eigen 'open theaterwerkplaats' ook autonoom toegankelijk is voor mensen die minder mobiel zijn. Wij hebben dus, in de ruimte die daarvoor in de nieuwbouw voorzien was, een platformlift laten installeren. Offertes aanvragen, subsidiemogelijkheden onderzoeken, giften verzamelen, sponsors zoeken... de dingen liepen echter niet zo makkelijk als gehoopt. Ons antwoord: een artistiek product maken, een kortfilm, om het ruimere thema in de aandacht te brengen en hiermee het debat te lanceren.

De film ging om 10 februari 2014 in première in OPEK. Vooraf vond er een debat plaats dat breder ging dan enkel fysieke drempels: TOEGANKELIJKHEID en PARTICIPATIE. Welke moeilijkheden ervaren mensen in een maatschappelijk kwetsbare positie en mensen met een beperking wanneer ze willen deelnemen aan sociale en culturele activiteiten? Wat houdt hen tegen? Is de drempel te hoog, de deur te smal? Is de trap er te veel aan? Het ticket te duur? Schrikt de taal van de informatie af?... Wat gebeurt er al om hieraan tegemoet te komen? Wat zijn de plannen? Wat kan je zelf doen?
Het debat werd geleid door Goedele Devroye (vrt-journaliste). Namen deel: Denise Vandevoort, Brecht Provoost, Mustafa Kör, Pieter Ghijsels, Caroline Daemen, Wim Oris e.a.

Sinds zijn première is de film al meermaals geselecteerd voor - én bekroond op! - verschillende filmfestivals, zoals het Extraordinary Film Festival in Namen en het internationale filmfestival 'Breaking down barriers' in Moskou!

Een Lift Geeft Je Vleugels. Een kortfilm over toegankelijkheid. Gefilmd in Leuven met Leuvenaars. Geregisseerd door Roel Goyens.

datums

Er zijn geen datums gepland.

voorbije datums
ma10/02/14

NIEUWSBRIEF